Tropische storm Ana maakt slachtoffers in Malawi.

Via de VRT nieuwssite, klik hier voor het VRT nieuwsbericht

Vrijdag 29 Januari, 2022 Tropische storm Ana maakt meer dan 80 dodelijke slachtoffers in zuidelijk Afrika

In het zuidelijke deel van Afrika heeft de tropische storm Ana de voorbije dagen meer dan 70 dodelijke slachtoffers gemaakt. Vooral het eiland Madagaskar is zwaar getroffen, daar vielen 48 doden. Ook Malawi en Mozambique zijn zwaar geraakt. Tienduizenden mensen zijn ontheemd.

De tropische storm Ana trok begin dit weekend al over het eiland Madagaskar, dat het zwaarst getroffen lijkt. Gisterenavond kondigde de overheid de noodtoestand af. Volgens een voorlopige balans is het dodental op het eiland opgelopen tot 48, waarvan sommigen werden meegenomen door het water of meegesleurd met aardverschuivingen. Minstens 130.000 inwoners hebben door het noodweer hun huis moeten verlaten. In de hoofdstad Antananarivo zijn scholen en sportzalen omgebouwd tot tijdelijke opvangplaatsen.

De landen zijn nog steeds bezig met het opmeten van de schade. Ana bracht wind en zware regenval met zich mee, waardoor het dak van sommige huizen is ingestort onder het gewicht van de vele liters regen die is gevallen. Ook infrastructuur, zoals bruggen en wegen, raakten beschadigd. In het noorden en het centrum van Mozambique zijn tienduizenden huizen verwoest, net als er schade is aan scholen, ziekenhuizen en hoogspanningsleidingen. Op veel plaatsen viel de elektriciteit daardoor uit.

Regen en overstromingen hebben ook hun gevolgen voor de landbouw: vee is meegesleurd en velden staan onder water. “Mijn ma├»sveld staat helemaal onder. Mijn oogst is weg”, vertelde Roben Mphassa, een boer uit Malawi aan persbureau Reuters.

In Malawi zijn zeker twintig mensen omgekomen, in buurland Mozambique is er sprake van achttien doden. Myrta Kaulard, vertegenwoordigster van de Verenigde Naties in Mozambique maakt zich grote zorgen, zegt ze aan persbureau AFP. “De situatie is uiterst zorgwekkend. De mensen zijn uiterst kwetsbaar… de uitdaging is gigantisch.”

En dat terwijl er met tropische storm Batsirai mogelijk nieuw onheil op komst is, al is het nog niet duidelijk hoe sterk de storm zich zal ontwikkelen en welk traject hij zal afleggen. Het zomerse cycloonseizoen in de regio, met zware stormen en veel neerslag, duurt nog twee maanden.

Dit vind je misschien ook leuk...