Uitgave 11, Juni 2024

Lieve vrienden van AnaMalawi

Oei, oei, oei, is het al zolang geleden dat we elkaar nog gesproken hebben ?
We zijn zo druk bezig geweest dat de nieuwsbrief een beetje op de achtergrond is geraakt. In maart zijn we opnieuw naar Malawi geweest om de school op te volgen en nieuwe plannen uit te werken.
Het goede nieuws is dat onze school het steeds beter doet, ze draait op volle toeren. Met 200 kleuters is het een hele klus om dagelijks te koken, te kuisen en te spelen. Het schoolteam geeft elke dag het beste van zichzelf!
Maar hier is hij dan, een nieuwsbrief boordevol nieuwe projecten !!!!

Veel leesplezier,
Kathleen, Kristien en Hilde


Medisch center aan onze school

Een plaats waar vrouwen met al hun vragen ivm geboorteplanning terecht kunnen. Er is een grote vraag van jonge vrouwen om hun kinderwens beter te sturen. Aangezien er elke dag jonge moeders langskomen om hun kleuters naar school te brengen, is dit de perfecte gelegenheid om hen discreet te informeren over de mogelijkheden van geboortebeperking en hen van de nodige medicatie te voorzien. Dit project werd met open armen ontvangen!


Under 5 clinic

Een “under 5 kliniek” betekent eigenlijk dat er maandelijks een medisch team langskomt om de kleuters en de baby’s te monitoren ivm hun ontwikkeling. Elk kind wordt gewogen en krijgt de juiste vaccinaties. De moeders krijgen informatie over hygiëne en voeding. Op die manier wordt ondervoeding sneller gedetecteerd en opgevolgd.

Wij zorgen voor financiële ondersteuning : aankoop van een grote weegschaal, malariatesten, muggennetten, verrijkt melkpoeder en medicatie.

We willen hier verder op inzetten door het organiseren van workshops rond voeding voor moeder en kind. Op die manier werken we aan duurzame oplossingen om de gezondheid te bevorderen. Honger is niet alleen te weinig eten, maar vaak ook eenzijdig eten met als gevolg een tekort aan de nodige voedingsstoffen. Hierdoor neemt de weerstand af en worden kinderen sneller ziek. Ondervoede kinderen lopen een blijvende fysieke en mentale achterstand op.


Yellow-lite project, lampen op zonne-energie

Met deze lampen op zonne-energie brengen we licht in de duisternis! Geen excuses meer, ook na 18u kan er nog gestudeerd worden. Met dank aan vzw Beauvent uit Oostende.


Grace pads

Naar jaarlijkse gewoonte hebben we opnieuw 200 emmertjes herbruikbaar maandverband uitgedeeld in een secundaire school. Elk jaar komt een nieuwe school aan de beurt !
Met dank aan Zonta – Aalst.


Onderhoud schoolgebouw

Termieten zijn in Afrika overal aanwezig en vernielen alles op hun weg. Dus heeft onze school ook jaarlijks onderhoud nodig. En terwijl we dan toch bezig zijn, hebben we ook verbeteringen aangebracht :

 • 8 wc ’s hebben nieuwe deuren gekregen en werden gemoderniseerd
 • De omheining is vernieuwd. We hebben een haag met gele bloemetjes aangeplant om het geheel te verfraaien. Het oog wil ook wat
 • Het keukenblok is aangepast zodat het vuur kan branden met meer rendement, dus minder hout.
 • Er is een wastafel gebouwd om de handjes van de kinderen met zeep te wassen.
 • Er zijn twee nieuwe afwasbakken gemetst, zodat de oude plastieken emmers kunnen vervangen worden. Ja, een afwasje doen van 200 kinderen is ook niet niks …
 • De vuilniskar geraakt niet tot bij ons, dus zorgen wij voor 2 grote afvaltonnen.
 • Groot onderhoud van de fietsen was dringend nodig.

Onze kunstenaar aan het werk …

We hebben een echte artiest gevonden die onze schoolmuren tot ware kunstwerkjes verheft.

 • een prachtige muurschildering in het lokaal van de allerkleinsten
 • een zandbak met decoratie
 • een kleurrijk hinkelspel onder de veranda

Hoe gaat het nog met onze studenten …

Ook hier goed nieuws:

 • Hanneck , die we 4 jaar steunden in zijn studies tot leerkracht Chichewa-Engels, heeft uiteindelijk als leerkracht een school toegewezen gekregen in Mangochi. Op die manier kan hij zijn ganse familie ondersteunen en zelf aan een nieuw leven beginnen. We wensen hem ook proficiat met zijn huwelijk!
 • Fransesco, onze student houtbewerking, is op goeie weg. Hij werkt nu in een atelier als stagiair.
 • Onze coördinator, Bonfes, heeft een officiële job te pakken bij de overheid. Met zijn computerstudies kwam hij in aanmerking om de komende verkiezingen te helpen voorbereiden. Ook hem wensen we proficiat met zijn huwelijk en nakend vaderschap.
 • Daarnaast steunen we nog een 6-tal aankomende talenten in het lager en middelbaar onderwijs.

Wij duimen mee voor hen.


 ???????? AnaMalawi  blaast vijf kaarsjes uit????????

September 2024 wordt een fantastische feestmaand voor AnaMalawi.
Op 15 september gaan we feesten in Baardegem.
Wij voelen ons dankbaar met zoveel supporters. Daarom organiseren wij die dag van ‘s morgens tot ‘s avonds tal van leuke activiteiten.

We verwachten jullie !
Vanaf 13 juni kan je inschrijven via onze website.


Draai 24 uur door voor AnaMalawi

Tijdens het weekend van 7/8  september organiseert Kerameion een keramiekmarathon ten voordele van AnaMalawi. In het atelier van Sylvie Inghels in Destelbergen worden er 24u lang potten gedraaid. Kom dat zien en vooral mee-maken!
Houd website, FB, Instagram, postbus … in het oog, want er komt hierover heel binnenkort extra informatie aan!


Dit vind je misschien ook leuk...