Malawi ligt in het zuidelijke deel van Afrika en heeft een oppervlakte van 118.484 km².
Het is één van de kleinste landen op het continent en telt ongeveer 19 miljoen inwoners.

Het land is langgerekt, van noord naar zuid 840 km. De breedte varieert tussen de 80 en 160 km. Tot 1964 was Malawi een kolonie van Engeland. Na haar onafhankelijkheid werd het een democratische republiek. Elke vijf jaar worden er verkiezingen gehouden.

Engels is de officiële taal in Malawi en de nationale taal is Chichewa. 

Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de meeste bewoners. De bevolking is overwegend christelijk (katholiek en protestant). 20% zijn Moslims. Velen bezoeken regelmatig de kerk of moskee.

Malawi grenst nergens aan zee maar beschikt wel over het tweede grootste meer van Afrika: 560 km lang en 75 km breed. De maximale diepte is 704m en de oppervlakte benadert die van heel België (29.600km2). Het is een van de grote meren in de Grote Slenk in Zuidelijk Afrika.
Het meer wordt intens bevist. Aan de oevers en op een aantal eilanden is er op enkele plaatsen toeristische infrastructuur uitgebouwd.
In het zuidoosten van het land ligt het Mulanjemassief, ook nog bekend als Mount Mulanje. Het bestrijkt een gebied van 22 op 26 kilometer. Het hoogste punt meet 3.002m. In de vlakte tussen de bergen en de stad Blantyre wordt op grote plantages koffie en vooral thee gekweekt, naast tabak twee van de belangrijkste exportproducten.

Over het algemeen kent Malawi een tropisch klimaat met hete dagen en milde nachten. Malawi heeft drie seizoenen. In de maanden november t/m maart is het regenseizoen en warm; het ene moment kan het heel zonnig zijn en vervolgens kan dat (vaak kort) worden onderbroken door flink onweer en hevige buien. April tot augustus kent milde temperaturen en droog weer, in september en oktober is het heet en droog

Hoewel de meeste wegen in het land gewoon verharde aardewegen zijn en dus kwetsbaar in het regenseizoen, zijn er toch ook een aantal geasfalteerde wegen. Ze zijn de aders van de economie. Niet alleen voor het transport met auto’s of vrachtwagens maar ook voor de vele mensen die te voet of met een fiets op weg zijn naar de markten in de dorpen. Voor de langere afstanden doen de mensen beroep op een motorfiets en kleine stampvolle busjes.

Malawi telt naast Lake Malawi als wereld Unesco site ook enkele interessante nationale en een aantal private parken. Zij zijn zowel landschappelijk als qua fauna en flora divers en uitdagend.