Nieuwsflits vanuit Malawi 20 maart 2023

DODENTAL IN ZUIDOOST-AFRIKA NA DUBBELE PASSAGE VAN TROPISCHE CYCLOON LOOPT OP TOT MEER DAN 500
vrt.be

LANGST AANHOUDENDE CYCLOON FREDDY LAAT SPOOR VAN VERNIELING ACHTER
hln.be

Majanga, 19 maart 2023

Waarschijnlijk volgden jullie de laatste dagen ook met extra belangstelling in de pers de onheilspellende berichten uit het Zuiden van Malawi. Cycloon Freddy raasde over het land en liet er een spoor van vernieling achter.

Onze gedachten gingen natuurlijk meteen uit naar de inwoners van Majanga. Zijn zij ook getroffen? Wat
is er met de kleuterschool gebeurd? Hoe gaat het met de kinderen en hun gezinnen? Vele vragen, grote bezorgdheden …
Na dagen van onzekerheid over het vertrek naar Malawi, staan we vrijdag 17 maart klaar op de luchthaven in Zaventem. Het sombere nieuws van de afgelopen dagen maakt dat we deze keer met een bang hartje vertrekken.
Cycloon Freddy heeft ontzettend veel schade aangericht en vele slachtoffers gemaakt. De officiële teller staat momenteel op meer dan 400 doden maar dat aantal zal zeker nog oplopen. De plaatselijke klinieken worden overspoeld met gewonden. Na maanden van honger zijn tienduizenden mensen nu ook nog eens hun huisje en de broodnodige oogst kwijtgeraakt.
Bepaalde dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld of zelfs totaal verdwenen. Sommige meren werden tot 30% groter waardoor dorpen onder water verdwenen en wegen of bruggen vernield werden. Kleine beken veranderden op een paar uur tijd in kolkende bruine massa’s water, alles meesleurend naar lagere gebieden. En het blijft maar regenen.

AnaMalawi opent de schooldeuren voor dakloze gezinnen.
Normaal gezien komen elke dag 150 kinderen naar de school om te spelen en te leren. Maar alle schoolactiviteiten zijn opgeschort tot na de paasvakantie. Momenteel is onze kleuterschool een veilige haven voor een 68-tal gezinnen. Overdag keert iedereen terug naar de ingestorte huizen om te redden wat er te redden valt. Maar omdat het risico op verdere instortingen bestaat, komen de mensen ’s avonds naar de school voor een veilige nacht.
We bieden momenteel het resterende voedsel uit de opslagruimte aan. De komende dagen proberen we de acute noden verder in te schatten, wetende dat we niet iedereen kunnen helpen.
Alle hulp is meer dan welkom in deze afgelegen gebieden. In de grote stad Blantyre wordt er voldoende hulp geboden maar de afgelegen kleine dorpen zoals Majanga worden vergeten…

Wij weten dat wij op jullie kunnen rekenen. Wij kunnen extra giften vanuit België zeker
gebruiken om de volgende dagen dekens en basisvoedsel te blijven aanbieden.

Duizendmaal dank hiervoor en we houden jullie verder op de hoogte.
Keep you posted,

Kathleen en Ockie, rechtstreeks uit Malawi

Dit vind je misschien ook leuk...