De oogsttijd is begonnen. Een zeer drukke tijd voor de mensen. Als de rieten manden niet voldoende gevuld raken met maïskolven, heeft dat een impact op het volledige komende jaar. De maïs wordt met de hand geplukt, met de hand gekolfd en elke dag voor hun huisje te drogen gelegd. En dan maar hopen dat ze weer alle mondjes voor een gans jaar kunnen vullen.
“Na jaren van mislukte oogsten mogen ze dit jaar niet klagen”, zegt Bonfes, onze coördinator. “Maar het zal nooit meer zoals vroeger worden” voegde zijn oma eraan toe. “Het klimaat is veranderd en wij kunnen enkel maar bidden en hopen”, vertelt Donata, een alleenstaande moeder met 4 kinderen. Maar toch voegde ze er lachend “Kalibu” aan toe, “You are welcome to share my food”. Het weinige dat ze hebben, ook delen, hoort bij hun “way of life”.
TOILETTEN ZIJN KLAAR !!!!
Een stap vooruit in goede hygiëne.
Aannemer Golden heeft echt zijn uiterste best gedaan om er iets moois van te maken. Onze school is namelijk op rotsachtig terrein gelegen. Eerst moest er een reuzegrote put gegraven / gekapt worden … Dat was een lastig karwei, zonder kraan of ander materiaal. Maar de aanhouder wint! De 8 toiletten staan er, 4 voor de meisjes en 4 voor de jongens. En nee, we zijn de wc-pot niet vergeten … een gat in de grond in elk klein kamertje is al superluxe in Malawi.
Hygiëne en sanitair zijn basisnoden zodat kinderen zo gezond mogelijk opgroeien. Ziektes zoals diarree zijn één van de grootste doodsoorzaken bij kinderen. Nog steeds sterven 20% van de kindjes onder de 5 jaar.
SAMEN STAAN WE STERK (ER)
AnaMalawi heeft naast een aantal doelstellingen ook ruime aandacht voor aanvullende pedagogische en didactische ontwikkelingen voor onze school. Om deze doelstellingen waar te maken, namen we het initiatief om met de verantwoordelijken van drie andere vzw’s in overleg te gaan. Ook zij bouwen mee aan kleuterscholen in Malawi:
- vzw YOCE – Mieke Hendrickx
- vzw Samala Belgium – Danielle Dekort
- vzw Chabwino – Karine Haerinck
In januari 2021 hielden we een eerste online overleg met deze drie hartelijke dames. We stemden onze leerinhouden, didactiek en schoolorganisaties op mekaar af. Hierdoor hopen we dat onze leerkrachten ook ter plaatse bruggenbouwers tussen de verschillende schooltjes worden en elkaar inspireren.
Zes dames aan het roer …
De mannelijke dorpelingen kunnen maar beter wennen aan onze vrouwelijke kracht, niet zo evident in Malawi.
MORE SHARING IS NEEDED
In 1970 stelde de OESO als doelstelling om 0,7% van haar BNP aan de armste landen ter wereld te doneren. Na meer dan 50 jaar … hebben slechts 5 landen dit gehaald en België is zeker niet van de partij. Gezien de Covid-problematiek zal deze doelstelling nog niet snel worden gerealiseerd. Ondertussen wordt de kloof tussen rijk en arm alsmaar dieper.
Recente cijfers van Unicef tonen dat slechts 35% van de kinderen de lagere school beëindigen. Nochtans starten 40% van de kleuters in één of andere vorm van pré-school, volledig door hulporganisaties zoals AnaMalawi gefinancierd. Deze grote uitval in het onderwijs komt volledig op rekening van extreme armoede.
Met een donatie van 0,5% van je inkomen doe je het al zoveel beter dan de meeste regeringen ter wereld. Elke gegeven euro kan daar ter plekke een echt verschil maken. Wat dacht je ervan om een kleuter met een maandelijkse gift te steunen? Op deze wijze verhoog je de kans om hun schoolcarrière te verlengen.
Kan je af en toe een pintje missen …
Of drink je een glaasje witte wijn minder …
Of laat je je chocoladereep voor wat het is …
Met een maandelijkse bijdrage van 10 EURO via domiciliering geef je een kleuter een jaar lang onderwijs én
een dagelijkse maaltijd.
BE28 0689 3564 1920
NOG EEN SPROOKJE VOOR HET SLAPEN GAAN
Er was eens … een pas gebouwd kleuterschooltje in Majanga. Steeds in overleg met AnaMalawi werkte aannemer Golden er met zijn werklieden naarstig aan dit ruime en stevige gebouw. Maar … het schooltje oogde sober en miste de prachtige warme Afrikaanse kleuren.
Er was eens … een lieve dame in Moorsel, Mieke Muylaert. Als trouwe supporter gaf zij AnaMalawi een prachtig kinderboek cadeau (Wonen er beren in Afrika? – Satomi Ichikawa). Het onderwerp sluit sterk aan bij de missie van de vzw. Het boek ging bij wijze van mascotte telkens mee op reis naar Malawi.
Er was eens … AnaMalawi, bestaande uit drie wat ongeruste leden voor wat de keuze van de schilder en zijn werken betrof. Maar de kunstenaar stond open voor voorstellen vanuit het verre België. De prachtige prenten uit het kinderboek werden digitaal richting Majanga gestuurd. Op hun eigen unieke schilderwijze kwamen de prachtige tekeningen op de muren van het schooltje terecht! Meer dan geslaagd en ontroerend mooi gedaan!
Je moet er ons niet van overtuigen …. sommige sprookjes komen wel uit