Uitgave 4, Juli 2021

Beste vrienden van AnaMalawi

Tijdens deze zomermaanden houden we jullie graag op de hoogte van onze volgende aandachtspunten:
het nieuwe dignity-project is opgestart, maak kennis met onze nieuwe nachtwaker Harry en we verdiepen ons verder in de ontwikkeling van onze kleuters.

We wensen jullie een fijne zomertijd.

Veel leesplezier!
Kathleen, Kristien, Hilde
Van Lembergen, Mertens, Lenaerts

DE KLEUTERSCHOOL IN MAJANGA EXTRA BEVEILIGD:

Een ijzeren hek voor elke deur en een nachtwaker!

In de nacht van 9 juni werden de twee nieuwe buitendeuren van de kleuterschool in Majanga gestolen. Ze waren nochtans op slot maar werden er met een breekijzer uit gebroken. Het schoolcomité en coördinator Bonfes waren danig onder de indruk van deze diefstal. Van de daders is verder geen spoor.

Wij vinden dit natuurlijk spijtig maar zijn niet bij de pakken blijven zitten. Meteen hebben we een ijzeren hek voor elke deur laten maken en is er een nachtwaker aangesteld.
Maak kennis met Harry Makaika.

NIEUW: DIGNITY-PROJECT

Met steun van Zonta Aalst en Dendermonde

Nog steeds verlaten meisjes in Malawi de school veel sneller dan jongens. Ook al werd er de laatste tijd vooruitgang geboekt om meisjes langer op school te houden, toch is er nog een hele weg te gaan. Jammer genoeg heeft de huidige corona crisis – die momenteel het land weer volledig op slot heeft gezet – veel werk teniet gedaan. Eens de meisjes uit het schoolsysteem vallen, zijn ze een vogel voor de kat. Trouwen, kinderen baren en op het veld werken, … naar de school keren ze niet meer terug.

Waarom verlaten de meisjes de school zoveel sneller dan jongens?
Het weinige schoolgeld dat beschikbaar is, gaat eerst naar de jongens binnen het gezin

Problemen rond de menstruatie: de menstruatie-armoede is er heel extreem. Door gebrek aan maandverbanden kunnen de meisjes zich op school niet proper houden. Ze voelen zich beschaamd, worden uitgelachen en komen hierdoor niet meer naar school. Er is sprake van menstruatie-armoede wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten aan te kopen.
Daarom zijn wij met het DIGNITY-PROJECT gestart.
Ons doel is om lokaal gemaakte, wasbare maandverbanden ter beschikking te stellen van meisjes en vrouwen. Wegwerp-maandverbanden zijn onbetaalbaar. Bovendien zijn ze vaak niet beschikbaar in de afgelegen dorpen.

Door gebrek aan toiletten en stromend water hebben meisjes vaak nergens de privacy om zich te verschonen. Bovenop rust er ook nog eens een taboe op dit onderwerp waardoor vrouwen en meisjes hierover niet kunnen praten.
Meisjes gaan niet meer naar school, vrouwen niet uit werken.

Wat willen we met het DIGNITY-PROJECT bereiken?

  • Duurzaamheid voor mens en milieu.
    In Afrika worstelt men met een steeds grotere berg afval en is er geen vuilnisophaling, maw geen vuilnisverwerking. Alles wordt verbrand, met als gevolg zeer giftige rookwolken. Of erger nog, gewoon weggegooid. Daarom gaan we voor herbruikbare maandverbanden.
  • Meer schoolgaande meisjes en werkende vrouwen.
    Uit onderzoek is gebleken dat hoger opgeleide meisjes op latere leeftijd kinderen krijgen en zo automatisch aan geboortebeperking doen. Verder is het belangrijk om als vrouw je eigen kost te kunnen verdienen zodat je niet in een afhankelijkheidspositie blijft tov je man/familie.

Hoe werkt het DIGNITY-PROJECT?

Via onze kleuterschool in Majanga bereiken we zo’n 50 gezinnen (we hebben nu 160 kleuters ingeschreven). Verder hebben we goede contacten met Luntha Middelbare School, waar we elk meisje de mogelijkheid bieden ook tijdens die moeilijke maandelijkse periode naar school te gaan.
We zochten en vonden er een aantal jonge meisjes om ons als DIGNITY-ambassadrices te helpen de “Grace-pads” te verdelen. Dit pakket bestaat uit 3 slipjes, een stuk zeep en 5 wasbare maandverbanden, een zakje om het maandverband mee te nemen naar school en dit alles samen in een emmer met deksel . Deze emmer kunnen ze dan gebruiken om hun maandverband in te wassen.
De eerste reacties zijn super enthousiast. We evalueren nu verder de kwaliteit en of het pakket nog moet aangevuld worden. De volgende stap is deze “Grace-pads” verdelen onder de kwetsbare meisjes in de middelbare school en de mama’s van onze kleuters.

Zonta Aalst en Dendermonde steunen het DIGNITY-PROJECT.

De steun van Zonta Aalst en Dendermonde helpt ons dit project waar te maken en zo mee de onafhankelijkheid van deze nieuwe generatie jonge vrouwen rond Majanga extra kansen te geven. Opdat ze hun eigen toekomst en de toekomst van hun land zelf in handen kunnen nemen.
In naam van die vele jonge meisjes / jonge vrouwen alvast heel erg bedankt, dames van Zonta!

EARLY MOMENTS MATTER

Op 16 juni 2021 lanceerde de president van Malawi samen met UNICEF een jaarlange infocampagne voor de ontwikkeling van het jonge kind.
De tijd om te handelen is nu, ook in Majanga. De volgende jaren zetten wij met AnaMalawi verder in op het ondersteunen van onze kleuters.

‘The earlier the investment, the greater the return’ – James J. Heckman, nobelprijslaureaat

Meer hierover in onze volgende nieuwsbrief

WE HEBBEN EEN WINNAAR!

A challenge for Malawi – Strava-Art voor de kleuterschool van Majanga

Uitgerekend op vaderdag – remember, onze uitdaging startte op moederdag – werd Natan De Bie verrast met een prachtig cadeau, geschonken door het Huis van Trinette. Natan slaagde erin het creatieve aan het sportieve te koppelen, wat uiteindelijk geen eenvoudige opdracht leek.

Oprecht bedankt iedereen voor jullie deelname! De tafeltjes en stoeltjes voor onze kleuterschool komen eraan …

Dit vind je misschien ook leuk...