Uitgave 10, November 2023

Beste vrienden van AnaMalawi

Na 4 intense weken zijn we terug in België. Hier is het koud en guur, in Malawi is het nog steeds broeierig warm. Het land zucht en puft, wachtend op de REGEN ! De akkers worden klaargelegd voor de start van het nieuwe plantseizoen. De boeren hopen op malse regen.
Met de meststoffen die ze van ons gekregen hebben, hopen we samen met hen op een mooie oogst in april. Maar eerst moeten de dorpelingen nog door de hongermaanden (december/januari/februari/maart….).
In maart 2023 trok cycloon Freddy over Malawi – een klein nieuwsitem hier – maar voor de mensen in Malawi nog steeds harde realiteit. De oogsten zijn mislukt en de hongersnood dreigt !
Ook wij zagen het dag na dag gebeuren. Mensen eten maar één volwaardige maaltijd per dag.
De mango’s worden nu al vroegtijdig geplukt om er nsima van te maken. Met hun karige maisvoorraad moeten ze het nog stellen tot de volgende oogst in april.

Hoe helpen wij onze scholengemeenschap?
Onze schoolploeg (22 mensen) krijgt 50 kg mais extra in de hongermaanden zodat ze hun familie kunnen voeden.

  • Wij bieden elke medewerker 100 kg meststoffen.
  • Naast de 150 kleuters die reeds ingeschreven waren, hebben we nog eens 60 extra kinderen toegelaten tot onze school. Op deze manier krijgen al deze kleuters dagelijks een smakelijke maaltijd. Dat betekent nu 210 buikjes vullen, elke dag !

Wij steunen waar mogelijk, ook al swingt ons budget de pan uit met de stijgende inflatie ! Voedingsprijzen zijn al verdubbeld en het einde is nog niet in zicht …


Wat zat er dit jaar in onze valiezen ?

  • speelgerief, popjes, autootjes, duplo’s en lego’s, verfgerief, rijgparels, (met dank aan alle gulle giften van zoveel lieve mensen)
  • brillen voor senioren (met dank aan Pupil)
  • medisch materiaal voor de kliniek (met dank aan Dokter Valerie Van Praet en apotheek Stuerebaut uit Moorsel)
  • sportgerief (voetballen en sporttruitjes) om onze lokale voetbalploegen te steunen, zowel een jongensploeg als een meisjesploeg. Malawi is net zoals zovele andere Afrikaanse landen voetbalgek ! En de jeugd ruilt heel graag een zelfgerolde plastieken bal voor een echt exemplaar ?
  • Patricia Vergeylen verzamelde massa’s zaden en maakte onze tuinman Harry opnieuw superblij.


Grace Pads!

Herbruikbare maandverbanden werden opnieuw aangekocht in Lilongwe. Grace Pads is een sociale onderneming waar alleenstaande moeders tewerkgesteld worden. Onze reeds gekende roze emmertjes werden dit keer verdeeld in een heel erg verarmde school (Milepa). We vertellen telkens hoe belangrijk het is om naar school te blijven gaan. Ook de jongens worden niet vergeten: zij krijgen een stuk zeep en een stylo. Deze hulp wordt enorm gewaardeerd.


En dan willen we nog graag iets vertellen over de officiële opening van onze waterput. Het werd opnieuw een groot feest op onze school in aanwezigheid van alle dorpshoofden en andere vooraanstaanden. Er werd zelfs op ceremoniële wijze een ‘lintje’ doorgeknipt. Vooral onze kookploeg is enorm dankbaar. Het water oppompen gebeurt nu naast de school.


Ondertussen hebben we 8 teachters  in dienst. Aangezien er in Malawi geen opleiding tot kleuterleerkracht bestaat, doen wij ons uiterste best om hen zo goed mogelijk te begeleiden. Wij organiseren pedagogische studiedagen, helpen de leerkrachten met het gebruik van het lesmateriaal en bieden elke teacher een lesboek aan waarin ze dag na dag kunnen volgen welke onderwerpen aan bod kunnen komen in hun klas.


Wat zijn zij – en ook wij – fier op de nieuwe grote school.

En terecht ! Het is een mooie plek geworden met vier volwaardige klaslokalen. De plaatselijke kunstenaar heeft ook het nieuwste lokaal opgevrolijkt met kleurrijke schilderijen.
Maar hoe bergen we nu al het materiaal ordelijk op ? Om dat goed te organiseren hebben we nu kasten nodig. Verder zullen wij ook investeren in extra tafeltjes voor de hoekenwerking. En ook de buitenruimte kan nog extra speeltuigen gebruiken.

Work in progress …


Hohohowjong!
Denken jullie ook al aan een geschenk voor onder de kerstboom? Wij zeker wel. Hou jullie mailbox in ’t oog, onze eindejaarsactie komt eraan ! 


Rekeningnummer AnaMalawi: BE28 0689 3564 1920

Nieuwe rekening bij KONTINENTEN: BE66 7380 3734 7143
Met verplichte vermelding:
AnaMalawi + rijksregisternummer schenker + naam en voornaam schenker

Via dit nummer krijg je automatisch een fiscaal attest bij een minimale schenking van € 40,- (45% teruggestort via je fiscale aangifte)


Dit vind je misschien ook leuk...