Uitgave 5, Januari 2022

Beste vrienden van AnaMalawi

Na een intens verblijf van een maand in Malawi zijn we al even terug thuis.
We zaten niet stil ondertussen en organiseerden de eindejaarsactie 2021.
De verkoop van onze originele pakketten was opnieuw een succes. Hartelijk dank hiervoor!

In de kleuterschool in Majanga gaan we in dit nieuwe jaar verder op het bouwritme van vorig jaar. Ook onze verschillende nevenprojecten werken we verder uit.

Veel leesplezier en hopelijk tot gauw, op onze voorjaarsactiviteit of gewoon ergens tussendoor!

Kathleen, Kristien, Hilde

KENNISMAKING MET DE KLEUTERSCHOOL IN MAJANGA

Toen we op 8 oktober in Blantyre landden, keken we vol verwachting uit naar het nieuwe schooltje, de kleuters en de leerkrachten. Twee jaar corona en gesloten grenzen zorgden ervoor dat we het nieuwe project enkel vanop afstand konden volgen. Het eerste bezoek voelde wat onwennig aan voor beide partijen. Wie zijn deze vrouwen uit België? Wat zijn hun plannen? We voelden ons zeer welkom maar er was een grote afstand te overbruggen.

We brachten twee volle koffers leer- en speelgerief mee. Alles werd grondig bekeken door de leerkrachten. Eerst speelden we samen met hen alle spelletjes zodat zij nadien hetzelfde met de kleuters kunnen doen. Zijzelf hebben als kind dit materiaal nooit gezien.

We zorgden ook voor een medische box voor eerste hulp verzorging. We kochten direct voor elk klasje een matras zodat kinderen die ziek of moe zijn, even kunnen slapen.

Na een paar dagen kwam de verbinding. Het kookteam bereidt elke dag een maaltijd voor de kleintjes, het kuisteam onderhoudt elke dag de klassen en de speelplaats, headteacher Wellington troost de kleintjes, teacher Andrew maakt de oudste kleuters klaar voor de sprong naar het eerste leerjaar en moeders/teachers spelen met de kindjes met hun eigen baby op de rug. We voelden ons elke dag meer en meer thuiskomen wanneer we over het gammele brugje bergop naar school fietsten.  

Rond de school is er een groot speelplein waar de kinderen zich nu al kunnen uitleven. Maar we vonden dat er nog wat ontbrak. Mede dankzij de steun van de Soroptimisten Aalst lieten we bij de sociaal geëngageerde firma Sakaramenta in Blantyre speeltuigen maken. De glijbaan en ‘wheely’ werden door de kinderen en leerkrachten enthousiast onthaald. 

Op hun verlanglijstje stond ook een uniform voor de ganse ploeg, 6 leerkrachten en 10 leden van het schoolcomité. Dit lijkt voor ons misschien overbodig en banaal. Maar in Malawi is dit heel belangrijk: zij horen dan tot een groep en krijgen meer aanzien in de gemeenschap. Ook de kleuters dragen allemaal een uniform als teken dat ze naar school kunnen gaan! Voor de weeskinderen in de school betaalt AnaMalawi de uniformen.

HET DIGNITY-PROJECT

met steun van Zonta Aalst en Dendermonde

Dit is een project waar we echt trots op zijn. In onze vorige nieuwsbrief vertelden we jullie over de problematiek rond menstruatie-armoede en de gevolgen voor jonge meisjes en vrouwen.

Het project werd er met heel veel enthousiasme onthaald. We kochten 200 pakketten wasbaar maandverband (afsluitbaar emmertje met zeep, slipjes en wasbaar maandverband erin). 200 jonge meisjes zijn weer een stapje vooruit. Kunnen naar school gaan, ook tijdens hun menstruatieperiode, kan ervoor zorgen dat ze langer naar school kunnen en zo een beter leven opbouwen!

PLANT EEN ZAADJE, VOEDSEL VOOR DE TOEKOMST

Net vóór ons vertrek deden we een oproep voor zaadjes. We steunen er een weduwenproject: 20 vrouwen kunnen bij Harry, de tuinier, een lapje grond huren. Hij helpt hen bij het zware werk. De vrouwen kweken er groenten die ze dan op de markt kunnen verkopen. Maar de aankoop van zaden en meststoffen is zeer duur. Bedankt voor alle zaden die geschonken werden! Het regenseizoen start normaal gezien in november, dit jaar was het december en viel er amper regen. Het water is nochtans zó nodig voor een geslaagde oogst.

HET LEVEN DOOR EEN NIEUWE BRIL ZIEN

Het brillenproject zullen we volgend jaar zeker nog eens herhalen. We brachten gebruikte leesbrillen mee. De ouderen uit de dorpen kwamen naar ons toe. En uiteindelijk vond elke bril wel een nieuwe eigenaar. Ook hier verslijten ogen met de ouderdom. Optiekers vind je hier niet … het is een echte meerwaarde voor velen.

UITBREIDING VAN DE SCHOOL

Net voor de start van het regenseizoen zijn we met de 2de bouwfase van het schoolproject gestart. Momenteel bouwen we er de keuken met opslagruimte, een derde klaslokaal voor de opvang van de allerkleinsten en een lerarenlokaaltje. Stilletjes aan bouwen we er aan een volwaardige school, mede dankzij jullie steun.

Maar meer hierover in de volgende nieuwsbrief …

Elk hartverwarmend gebaar, groot of klein, doet ons zoveel deugd en helpt de kleuters in Majanga echt vooruit.

Zikomo, zikomo kwambiri!

Dit vind je misschien ook leuk...