Uitgave 9, September 2023

Beste vrienden van AnaMalawi

Daar gaan we … Op maandag 2 oktober vertrekken we opnieuw op werkbezoek naar Malawi. Net op tijd om de start van het nieuwe schooljaar mee te maken.
De nieuwe stoeltjes en tafeltjes staan klaar, de kookpotten staan te glimmen en de kinderen kunnen letterlijk beginnen schrijven op een nieuwe lei. Wij zijn erg benieuwd naar al de nieuwe snoetjes.
En ook deze keer hebben we heel wat projecten in onze AnaMalawi-agenda staan.
Volg ons de komende weken op Facebook en Instagram!

Kathleen, Kristien en Hilde

Hoe gaat het nu in Majanga ?

Cycloon Freddy is helaas nog niet vergeten. We horen weinig beterschap in de economische situatie van het land. De inflatie is op hol geslagen (dieselprijzen zijn nu 4 euro per liter en dikwijls is er helemaal geen diesel te vinden ….), een enorme schaarste van heel veel goederen en de wegen en andere infrastructuur is nog maar met mondjesmaat hersteld.
Voor de jonge mensen is er geen werk en weinig toekomst. Iedereen probeert met het opzetten van kleine handeltjes zijn dagelijkse maaltijd bijeen te scharrelen.
In de dorpen begint men aan de heropbouw van de getroffen hutjes.
September en oktober zijn de hete, droge maanden vóór de regen. Ideaal om bakstenen te drogen in de blakende zon. Wie een beetje meer geld verdient, kan zijn stenen ook bakken in de zelf gestapelde houtovens.
Cement is voor velen helaas onbetaalbaar. De centen die ze hebben, worden gebruikt voor meststoffen want ook het plantseizoen komt eraan. Zonder meststoffen, geen degelijke oogst… dus honger vanaf januari. Het blijft een vicieuze cirkel die we trachten te doorbreken.
Toen we in april vertrokken, hebben we heel wat noodhulp verleend. Nu is het tijd om te evalueren wie nog extra steun kan gebruiken. Wie heeft nog golfplaten nodig, wie heeft nog geen onderdak …? Ook kopen we voor elkeen van onze volledige schoolploeg 100kg meststoffen aan.
Een supergeschenk voor deze mensen.

Maar er is ook veel goed nieuws!

De bouw van onze kleuterschool is af! Er staan nu 4 volwaardige klaslokalen klaar waarin 8 leerkrachten elke dag het beste van zichzelf geven om met 150 kleuters te spelen, te dansen, te zingen en te leren.
Wat zijn we trots op onze ploeg!

Na 4 jaar water-dragen en heel veel lobbywerk van onze schoolcoördinator ter plaatse is het eindelijk gelukt: we hebben een WATERPUT!
Blijkbaar hebben ze 50 meter diep in de grond moeten boren. Toen het water naar boven spoot, leek het wel alsof ze in Majanga olie hadden gevonden… zooo blij waren alle inwoners. Deze waterput, met een plaats net naast de school, zal het dagelijkse leven van de dorpelingen en ons eigen kookteam enorm vergemakkelijken.
Ook de hygiëne en de gezondheid kan hierdoor verbeterd worden.

IJSSALON BERLARE

Bedankt, bedankt en nog eens bedankt!
Op 21 juli organiseerden Willy en Katrien uit Berlare, samen met een dertigtal vrijwilligers, een ongelooflijk smakelijk ijssalon tvv Anamalawi.
De weergoden zaten ons mee en dat zorgde ervoor dat groot en klein, oud en jong, … zich richting de prachtig gelegen kinderhoeve begaven. Merci om af te komen!
Dit hele gebeuren doet deugd aan ons AnaMalawi-hartje!

We staan bijna vertrekkensklaar.

Jullie weten het al… onze zes valiezen worden gevuld met materialen voor onze kleuterschool.
Enerzijds hebben we hier nog heel wat mooie spullen gestockeerd en wordt al dat gerief nu meegenomen.
Anderzijds zouden we het fijn vinden om de resterende plaatsen in onze koffers op te vullen met Lego en Duplo. Mochten jullie een overschot van deze blokken thuis liggen hebben, neem gerust contact met ons op.
Wij brengen ze graag ter plaatse!

Grace Pads

Heb je je al eens afgevraagd wat meisjes in Malawi doen als ze hun maandstonden krijgen? Meisjes blijven thuis en behelpen zich. Met als gevolg dat 70% meer meisjes de school vroegtijdig verlaten. Met ons Grace Pads-project proberen we elk jaar opnieuw te helpen.
Een pakket herbruikbaar maandverband, gemaakt in Malawi door Malawische vrouwen kost € 15,- en kan 18 maanden gebruikt worden.
Dit jaar delen we de pakketten uit in Milepa en Chirunga, middelbare school.

Tromgeroffel …

Save The Date – zondag 8 sept 2024
AnaMalawi wordt 5 jaar!
Hou die datum alvast vrij en vier met ons mee!

Herinnering! Onze nieuwe rekening bij KONTINENTEN:
BE66 7380 3734 7143
Met verplichte vermelding:
AnaMalawi + rijksregisternummer schenker + naam en voornaam schenker
Via dit nummer krijg je automatisch een fiscaal attest bij een minimale schenking van € 40,- (45% teruggestort via je fiscale aangifte)

Dit vind je misschien ook leuk...