Uitgave 6, Juli 2022

Beste vrienden van AnaMalawi
Velen onder jullie trekken er één dezer dagen op uit, een welverdiende vakantie, even herbronnen of gewoon met familie of vrienden genieten.

In Malawi is het derde trimester van het schooljaar pas begonnen. Tijdens de Covid-periode waren de scholen regelmatig gesloten waardoor men nu nog aan een inhaalbeweging bezig is.
Het schoolgebouw is nu volledig klaar: 3 klasjes, een keuken, een opbergruimte, toiletten en een office. Dit alles is nodig om een officiële erkenning als kleuterschool te krijgen.

Wat is onze volgende stap? Wij willen nu vooral inzetten op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Hiervoor hebben we teacher Andrew naar Lilongwe (hoofdstad) gestuurd om een cursus in de Bambino school te volgen. Een hele grote stap voor Andrew aangezien hij nog nooit de dorpen heeft verlaten. We betaalden hem een nieuwe broek en een deken (om onder te slapen) en zijn gezin kreeg een vergoeding om deze periode zonder kostwinnaar te overbruggen.
In juni studeerde Hanneck af als docent Engels-Chichewa. Deze student hebben we 4 jaar lang financieel gesteund om te kunnen studeren aan de universiteit in Mzuzu. In afwachting van een toewijzing aan een school zal hij nu inspringen in Majanga om Andrew te vervangen. Hij zal ook het Engels van de teachers een beetje bijschaven zodat de communicatie met hen beetje bij beetje vlotter kan verlopen. Op 9 september eindigt het schooljaar en dan is er een mooi schoolfeest. Hopelijk mogen we dan ook onze school officieel inhuldigen. “Fingers crossed!”

Wij zijn nu volop bezig met de voorbereidingen van ons werkbezoek in augustus/september. Hoe vullen we onze valiezen? Welke meetings zijn nodig? Welke ontmoetingen moeten geregeld worden? Waar is de nood het hoogst?

De inflatie in Malawi stijgt elke dag. Ondertussen is de kwatcha al met   25 % gedevalueerd. De voedselprijzen zijn met meer dan 30 % gestegen. De wereldwijde crisis voelt men daar dubbel en dik. Hoe zullen we de financiële eindjes aan elkaar knopen?

Wij wensen jullie alvast een fijne deugddoende vakantie!
Kathleen, Kristien, Hilde


ONS PEDAGOGISCH PROJECT – M’MERA MPOYAMBA
(Kleine kinderen, grote kansen)

Op 16 juni 2021 sprak de president Chakwera van Malawi de afrikaanse kinderen tijdens de herdenking van de Dag van het Afrikaanse Kind toe.
Hij lanceerde samen met Unicef een jaarlange pleitcampagne voor de ontwikkeling van het het jonge kind.

Zij wensen mensen bewust te maken van een gezonde hersenontwikkeling en ondersteunen de ouders en verzorgers om de kinderen een goede start in het leven te geven.
Toch missen nog te veel kinderen ‘het eten, spelen en liefhebben’ dat de hersenen nodig hebben om zich te ontwikkelen.

Ook AnaMalawi benadrukt het belang van de vormende jaren van een kind en hoe alles wat er in dit vroege stadium gebeurt, van invloed is op de latere jaren van een kind.

The earlier the investment, the greater the return on investment.
James J. Heckman – Nobelprijswinnaar 2000

In Majanga willen wij de fysieke, cognitieve, taalkundige en sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen ondersteunen. Het is van cruciaal belang dat de kinderen de juiste interventies krijgen.

Eén van de doelen van ons werkbezoek is dan ook het spreken met de ouders over essentiële voedings- en opvoedingsvaardigheden.
Heel concreet willen wij eerst en vooral inzetten op het ontmoeten en het leren kennen van de vaders én moeders van de peuters en kleuters. Nadien trachten wij met behulp van de door Unicef ontworpen Counselling Cards, hen enkele aanbevelingen te tonen om de algemene ontwikkeling van hun baby’s, peuters en kleuters te ondersteunen.
Aan de hand van kindvriendelijke fysieke spelletjes trachten wij hen te helpen in de gezondheidsontwikkeling van de kinderen.

Hopelijk zien de ouders in dat de school niet alleen een plaats is waar hun kinderen verblijven terwijl ze zelf bezig zijn met hun dagelijkse klusjes. Wij zetten in op vertrouwen waardoor ze begrijpen waarom kinderen hier al spelend hun tijd doorbrengen en dat er goed voor hen wordt gezorgd.

WIST JE:

 • dat ook onze coördinator Bonfes afgestudeerd is? Hij volgt nu nog een extra jaar informatica aan de universiteit van Blantyre.
 • dat we elke trimester nieuwe bezems aankopen? Eigenlijk is dit wel goed nieuws want de onderhoudsploeg wil de school proper houden … 
 • dat je via Trooper ons kan steunen? Shop jij online? Maak een extra klik via Trooper en steun de kas van AnaMalawi.
 • dat ook Delhaize-klanten dankzij hun verzamelde Super Plus-punten aan een goed doel kunnen doneren … AnaMalawi dus.   
 • dat we op 25/08 opnieuw vertrekken? Joepie, weg zijn wij!

dat je onze blog kan volgen? Je vindt ons via deze website onder de rubriek nieuws/blog 

EN WAT NEMEN WE DIT JAAR MEE IN ONZE VALIEZEN?

Eerst en vooral willen we vragen of jullie grote Samsonite of gelijkaardige, harde valiezen kunnen missen? Dan vullen wij die heel graag op met: 

 • baby-, peuter- en kleuterboekjes, liefst zonder tekst of in het Engels
 • lederen ballen 
 • kwaliteitsvol speelgoed dat wasbaar, duurzaam is en tegen een stootje kan: Lego/Duplo, houten legpuzzels, poppen, puzzelmatten, muziekdoosjes, grote houten rijgparels, kleurrijke lange schoenveters, …
 • kleding voor baby’s, peuters en kleuters (ondergoed, sponzen shortjes, rokjes, … moet ook tegen een stootje kunnen)
 • stukken zeep
 • leesbrillen
 • zaadjes voor tuinman Harry (groente- en bloementuin)

Dit materiaal mag ten laatste tegen 12/08 geleverd worden op één van volgende adressen:

* Kathleen: Jan-Frans Vonckstraat 24, 9310 Baardegem (0477 623085)
* Kristien: Alf. Van De Maelestraat 66, 9320 Erembodegem (0477 811723)
* Hilde: Rampelberg 36, 9310 Baardegem (0470 327096)
 Alvast heel erg bedankt!

Elk hartverwarmend gebaar, groot of klein, doet ons zoveel deugd en helpt de kleuters in Majanga echt vooruit.

Zikomo, zikomo kwambiri!

Dit vind je misschien ook leuk...