Uitgave 8, Mei 2023

Beste vrienden van AnaMalawi,
Vandaag vieren we alle moeders, ook de straffe mama’s in Malawi die het de laatste tijd hard te verduren hadden! Telkens opnieuw tonen ze hun veerkracht, weerbaarheid en onvoorwaardelijke liefde voor hun gezin.
Als we hier onze moeders in de bloemetjes zetten, sturen we er ook eentje naar de moeders in Majanga.
Kathleen, Kristien en Hilde

The storm affected over 2 million people and displaced over half a million as it washed away homes, roads and other infrastructure

President Chakwera, Malawi

Update cycloon Freddy : 533 doden, 504 vermisten, 200.000 stuks vee verdronken en 2000 ha landbouwgrond onder water of zelfs weggespoeld….

Liefste mensen,

We hebben even tijd nodig gehad om onze noodreis in Malawi een beetje te verwerken. Het voelde zo onrechtvaardig aan. De armsten worden het hardst getroffen, terwijl hun bijdrage aan deze klimaatcrisis minimaal is. Vele huizen zijn ingestort en hun weinige bezittingen zijn kapot (emmer om water te halen, eet- en kookgerief, slaapmatje….). Oogsten zijn weggespoeld of liggen te rotten op het land.
We zijn heel blij dat onze noodoproep zoveel gehoor heeft gekregen: 10.000 euro werd gedoneerd. Het is hartverwarmend dat jullie zo meevoelen met onze dorpelingen. Majanga staat er niet alleen voor en dat voelt goed.

Wat hebben we met jullie steun aangekocht?

  • 100 grote steunpakketten voor alle getroffen gezinnen die in onze school overnachten (dekens, kleding, maisbloem, soja, zeep voor eigen hygiëne, zeep om kleding te wassen en geld om specifieke nood zelf aan te kopen)
  • 150 kindersteunpakketten voor alle kleuters van de kleuterschool (dekens, zeep, eieren, voedsel en een snoepje)
  • 1 ton maisbloem voedselbedeling aan een “vluchtelingenkamp” waar 1200 mensen verblijven: ouderen, kinderen, moeders met zogende kinderen, zwangere vrouwen en alleenstaanden…. Zij zijn nu vluchteling in eigen land, zonder huis of landbouwgrond. Zij zullen steunbehoevend blijven in het komende jaar.
  • Een grote valies vol medicijnen geleverd in de plaatselijke kliniek.

Ook willen we ons schoolcomité nog eens extra in de bloemetjes zetten. Zij hebben enorm geholpen om alle hulp bij de juiste mensen te krijgen, al hadden ook zij veel leed te verwerken. Deze 20 mensen kregen uiteraard ook een steunpakket.

Voor wie interesse heeft, hier kan je het volledige reisverslag lezen.

Hoe moet het nu verder?

Overal worden tijdelijke noodhutjes gebouwd. Als het nieuwe regenseizoen komt in november moet er een degelijk dak op. Maar golfplaten kosten geld… geld dat ze niet hebben. De inflatie blijft hier volop rondrazen. Een tekort aan benzine, een tekort aan materialen,…. De bruggen en de wegen moeten opnieuw gebouwd worden, de elektriciteit moet opnieuw gegarandeerd worden. Het zal nog even duren eer deze zware slag verwerkt is.

De nieuwe oogst wordt nu zo snel mogelijk verwerkt zodat er opnieuw kan gegeten worden.
Alweer een sprankel hoop …. En hoop dat hebben ze, altijd opnieuw geloven in een beter jaar!
Na elke tegenslag opnieuw opstaan. We kijken vol bewondering naar zoveel flexibiliteit.

Scholen sponsoren AnaMalawi.

Wat een geweldig nieuws …

In het voorjaar van 2023 werden wij door twee scholen gecontacteerd met de vraag onze organisatie te steunen. Zowel De Leerheide uit Asse-ter-Heide als het St.-Janscollege, Oude Bareel te Sint-Amandsberg stelden voor om tijdens de vastentijd acties te organiseren ten voordele van onze werking in de kleuterschool te Majanga.

Kort nadien bezochten wij beide scholen om via woord en beeld zowel de kleuters als de leerlingen uit het lager onderwijs te informeren. Er werd met open mond geluisterd, kinderen stelden interessante vragen en als klap op de vuurpijl werd er zelfs door iedereen meegedanst op de Afrikaanse deuntjes.

In overleg werd er beslist om de ingezamelde centen te gebruiken voor stoeltjes en voor leien schrijfbordjes.
Ook in de Don Bosco school te Halle gingen er tijdens de Solidariteitsweken acties door ten voordele van AnaMalawi.

Een dikke dikke dankjewel hiervoor!

AnaMalawi wint fotowedstrijd Koning Boudewijnstichting 2023!

Uit meer dan 800 inzendingen vanuit organisaties die een link hebben met de Stichting, werden einde maart 16 laureaten geselecteerd. Daartussen deze foto, genomen tijdens een werkbezoek aan onze school en de deelprojecten in Majanga.

De voorbije weken gingen velen onder jullie in op de oproep om voor onze inzending een extra stem uit te brengen. We kregen veel positieve reacties en nog veel meer stemmen. De oproep werd veelvuldig gedeeld!

De uitslag is nu bekend: we zijn eindlaureaat en krijgen liefst 700€ als prijzengeld! We zijn fier en blij!
Dankzij jullie allen!

Zikomo, zikomo! Dankjewel!

Primeur: in oktober vertrekken we opnieuw!
Het ideale moment om de mensen te ondersteunen bij het begin van het nieuwe regenseizoen.

Komen bij jullie de reiskriebels ook naar boven? Passeren jullie dan even via TROOPER voor het boeken van jullie vakantie bij Booking.com? Wij krijgen een kleine bijdrage en jullie betalen niks extra … een WIN-WIN toch?

Dit vind je misschien ook leuk...